Stubbsoffa

Nu är den tillsågad, soffan. Tillverkad ur en stubbe. Kunde aldrig ana att det var gömd en soffa för två i den stubben. Den blev riktigt snygg när Ibs äldste hade plockat fram den. Blev lite lätt inoljad igårkväll efter den hade kommit fram, den har stått obehandlad i många år så nu får den igen vad den har missat innan, så nu får den olja varje kväll hela veckan så den står sig de nästa 20 åren. Ib tyckte att hans huggedräng hade gjort ett bra jobb, på tal om huggedräng så var vi och körde en runda i söndags och landade hos Fredrik(a) en annan huggedräng på Ibs jobb. Han bjöd på grillat! Kom den snåle fram igen!! Men den här gången så var det lite för tufft för Ib, han fixade inte starke Mats, den var kraftigt stark. Men en skön avslutning på en trevlig runda med moppen blev det. Den här långhelgen skall det hända en massa. Bitillsyningsmannen skall inspektera kuporna i Pärup, så de kan flyttas till Fogdarp på fredagen. Bortbjudna på torsdagskvällen, och på lördagen skall det åkas på bi-kurs igen och på kvällen blir det fest på pilsnerklubben. Söndagen skall mellansonen bjuda in till en lätt lunch, om gubben kan köra bil vill säga! så det är en hektisk helg vi har framför oss. därimellan skall det säkert ut och köras också.
Maskrosdraget är här så jag stannar hemma och jobbar om Ib skall ut med moppen, ja vad gör man inte för lite honung?
ha det sött
Bi-Gitta

Helg igen

Vi träffade Ibs bägge mentorer i torsdags, Bengt och Sven. Sven planerar start på drottningodling runt den 20:e maj, då skall Ib få en ny lektion i hur man bär sig åt för att utöka bigården och få fram snällare bin och mer honung. Denna helg kommer att bli inne i verkstaden och i det blivande köket. Ibs äldste lovade att komma förbi i helgen och dela de sista stockarna så att de går att rubba. Ib börjar bli gammal och svag eller så har han blivet väldigt bekväm. Brockan skall arbeta i helgen också, skall bli intressant och se om det kommer in lite gjutning i köket! Lördagen ser ut att bli kall och disig så det blir inget större med att hitta blommor för att suga lite nektar, får hoppas att det blir bättre till morgondagen. eventuellt skall vi ut och kasa på moppen då, kan kanske bli en tur till Lund eller något annat kul. Nu får jag gå ut och se vad stollen skulle, han muttrade något om att det var tid att vaxa! bil, moppe eller ramar??
En riktigt nektarsugen
Bi-Gitta

Soliga söndag

Då blir det en tur till Trelleholla med moppen, Robert skall åka så jag förpassas till platsen bakom Robert på sissybaren. men vad gör man inte för att åka med. Bara för att visa vad vi kasar runt på så kommer det en bild på moppen
ha det soligt
Bi-Gitta

image24

Lördagshojande

Sicken lördag!! Det var stortömning i bikupan, och med det menas all skit åkte ut. Det var så att ett par gjorde det på Ibs moppe. Han sa inget, bara torkade bort det, inget kul med bi-bajs på hojen. Men det matchade bra när det är nytt, det gula mot det champagnefärgade, men sen blir det brunt och ser skitigt ut. Men det var inte avföringssaker jag ville berätta om. Vi har hojat nästan hela dagen. Vallarum, Heingeberg, Lövestad, Smedstorp. Gärsnäs och vidare till Hammenhög, Ystad och ett snabbt stopp i Smygehamn. Lite disskusion om semestern med Leif, ville höra om han var hemma i Frankrike under Ibs semester och än ser det lovande ut. Det  vankades fika i Svedala hos Patrik. Efter kaffe bar det iväg mot mera kända trakter som Genarp, Veberöd, Silveråkra, Harlösa och passerar Hjularöd i ett huj och sen var det bara Östra by kvar innan vi var hemma igen. Perfekt väder med sol hela tiden och lagom tempratur, det var inte så man frös och solen stod så högt att den inte besvärade synen. Nu blir det en runda till Hemmastaden imorgon för att fira brorsonen. Får väl hoppas att vädret håller i sig, så Robert får en tur på hojen imorgon.
soliga hälsningar
Bi-Gitta

Moppetur till jobb

Haha, Ib han drog till jobbet i morse på moppen, det var nollgradigt och relativt krispigt i luften. han hade för sig att det skulle bli kanonväder på eftermiddagen. Hans metrolog ger vi inte ett skit för, det bästa vädret var när han satt på jobb och när han körde in. han kan komma ut och fråga oss som begriper sig på det, vi gör inget om inte vädret blir bra och vi är alltid förbereda på vad det blir. Vi saknar ändå ett fönster i kupan, vi vill ha in solen också, men snåljåpen sätter inte ett till oss.
Imorgon skall vi ut och lufta moppen igen men då är det fint väder, jag lovar!! Kan hålla alla benen i kors! så nu fattas bara ett resmål. Kan någon komma med ett förslg??
På söndag bär det av till Trelleborg då brorsonen fyller år, men då blir det troligtvis med bil.
kommer jag inte tillbaks i helgen så en god helg på er alla..
Bi-Gitta

Strömförande

Förra helgen så åkte det ett par träd på tomten, de fälldes av Ibs bägge söner och Rolf. Nu kommer solen till att lysa på både hus och gräsmatta. vilket gör att Ib får börja klippa gräs istället för att dra gräsklipparen över mossan. Det har inte varit många grässtrån som har växt i den gröna mattan av mossa. så nu är det lite städarbete kvar innan det ser ut som det skall. En kul grej som hände innan de börjde fälla träden, Ib plockade ner staketet vid båda träden så det inte blev förstört när grenar och stam åkte i backen. Han lärde ut alla svordommar han kunde, bonden hade inte stängt av strömmen så han fick sig en pärla var gång han tog tag i tråden för att den inte skulle förstöras. han får nog be om att den blir avstängd innan han försöker hänga tillbaks den igen. I helgen här har Ibs mor och bror varit på besök och tittat hur det ser ut sedan de fällt träden. Vi har börjat med ett halvdrag idag, det finns en del tidiga blommor som vi tar nektar på och Ursula har börjat lägga ägg så det står härliga till. Så nu har jobbet börjat återgå till det som gör det roligt. Vi har varit och kollat om maskrosorna har börjat att gro, så vi får igång vår bästa honung. men än har det inte kommet något gult på fälten men det gröna är på väg upp så om någon vecka drar vi igång. Det skall planteras lindar istället för de som fälldes vilket är kul, då kör vi in lite mintsmak i honungen. Det är en populär honung med lite udda ton. och så får vi lära oss att L står för lind på ramarna. Det vi saknar här är kastanjer som vi hade i Pärup, men å andra sidan har vi fullt med vildhallon i skogen så det går ingen nöd på oss..
ha det sött
Bi-Gitta

Skogsröjning

Idag skall det fällas träd så att vyerna vidgas. Det skall bli soligt på tomten i fortsättningen, ett effektivt sätt att bli av med mossan och ersätta det med gräs. Det kommer att bli kvälls sol på gårdsplanen. Drastiska planer som skall förverkligas, så hela styrkan kallas in för ett snabbt och effektivt arbete. Ibs två äldsta söner kallas in med en tillhörande kompis. Rolf kommer med sin lastare så de slipper att bära bort virket efteråt. Det kommer att bli ved för ett par år framåt. Sen skall det planteras nya träd för att ersätta de gamla, vi har lagt in en motion om att det skall planteras ett par lindar så vi kan få lite mintsmak i honungen. Det är väl ett bra argument att få som vi vill, troligtvis blir det ett körsbärsträd också. Ibs favorit på efterrätt är ju flamberade körsbär med vaniljglass. Sött och gott! Moppen har blivet tvättad och upputsad i helgen här, tyvärr har vi inte haft tur med vädret för det regnade hela lördagen och söndagen blir det röjning. Med lite tur blir det ett par dagar som vi kör med moppen till Lund, inte på tisdag för då är det kurs igen och nästa helg skall vi besöka en bigård för att mer handgripligen lära oss en massa nytt. På tisdag fyller Ibs brorson år, får väl påminna honom att ringa. det minnet funkar inte alltid så bra, en liten lätt släng av Alzheimer tror jag att han har drabbats av. Han fixar bara lätta saker som vilken dag det är och var han bor..
hejdå från skogshuggaren
Bi-Gitta


Bytat däck

Efter englandsturen har det varit svårt att komma igång igen. Men förra helgen så tillbringades i goda vänners lag, det blev så roligt att Ib fick gå hem. 6 km dit och tolv hem, det var lite slingrigt på vägen hem. den 1 April så var vi i Helsingborg och bytade däck på moppen så nu är den laglig igen. Skulle vilja åka lite i helgen men det är skogsröjning på gång, så det blir att hålla alla filurerna i öronen så det inte går galet med trädfällandet, vi vill inte ha dem över våra kupor. Troligtvis blir det en flytt på kuporna i Pärup. alla kuporna kollades över idag och alla hade mat så det räckte. kupa nr 1 hade tillochmed börjat samla in så där var honung på gång och äggläggningen var i fullt ös.
snart är det vår och vi börjar se fram emot det första draget, i Tollstorp så är det garanterat mycket maskrosor på gång. Ib och Lars har varit ute och inspekterat på fältet. Lars har en fungerande kupa kvar, det skall bytas drottning med det snaraste för det är en riktigt sur kärring som huserar där, och då är det inte Lars fru vi pratar om.
nu är halva Bi-kursen avklarad så vi hoppas att de har lärt sig något. Ib tycker den är väldigt intressant och lärande.
ha det gött
Bi-Gitta


RSS 2.0